Recently installed and programmed this dramatic elevation of LiTraCon, LED lighting and natural stone has been excitedly anticipated since the first trials were seen. The light transmitting concrete has both an organic and high tech quality. Set within the entrance atrium SEAM is programmed with a series of light shows that will animate the entrance and act as a marker.
       
     
 St Peters Church is one of the earliest in England and the first with stained glass windows, which is why it sits adjacent to the National Glass Centre in Sunderland.  Appointed in 2012 Simon worked with the City’s Landscape team and Enlighten lighting consultants to create a low key, but high quality resetting of the Church in its domain, contextualising the signicant amount of archaeology beneath the surface. The scheme required a lot of consultation and approvals which resulted in a protracted delivery process.   
       
     
 Hyperscope emerges from one of the solid granite plinths as a 7.5metre structure with a dramatic changing light ‘pipe’ at its core. It has taken its primary functional source from a child like cardboard periscope device; the Hyperscope. It is the perfect tool to put across my concept of negotiating the transition from below to above ground. I used this simple but eective method to convey the vision of Blyth town centreby associating the subterranean with the past and the surface and verticality of Hyperscope with the future. It also references the fact that a full length J Class submarine, a fleet of which were located in the harbour, would fit precisely within the Market Square,
       
     
Pulitzer Hotel Amsterdam
       
     
 This giant, fully functioning kaleidoscope comprises of 65 mirror polished stainless steel tubes each initialled by the first years’ intake of pupils at the new school building. Various elements that refer to aspects of the site are housed within the object chamber. These include the relocated crested newts, grazing horses, and quotes from the children’s favourite books. Its’ highly engineered finish is a testament to what can be achieved on a relatively modest budget, and with a willing contractor. 
       
     
       
     
       
     
       
     
 Halation is an example of intense collaborative working in a sensitive site. As the pilot for the Old Town Strategy it was critical that this temporary feature send a clear message of intent; that contemporary artworks can sit happily within the context of a historic monument. The local community was hugely influential in approving the scheme at very short notice. Close working was also necessary with the local Archaeological Officer and English Heritage to ensure the status of the monument was not compromised by the Artwork. I employed Arup Engineering to assist in the project, both structurally and environmentally. Again previously used local fabricators were appointed to build and install the scheme.